AAROVA RALLY

ZONDAG 2 OKTOBER 2022

 

Results Nationaal       Results Criterium       Live Tracking       Het notice board        Voorverkoop        

 

Deelnemerslijst Nationaal       Deelnemerslijst Criterium 

 

 

 

 

 

Laatste Nieuws

Craig Breen wint, Adrian Fernémont pakt de punten

De zesde editie van de Aarova Rally in Oudenaarde werd, zoals verwacht, met overmacht gewonnen door WK-toppers Craig Breen en Paul Nagle. In hun Hyundai i20 Coupé WRC, ingezet door het fabrieksteam van Hyundai om te testen met het oog op de Ypres Rally. Voor het Jobfixers Belgian Rally Championship deden Adrian Fernémont en navigator Samuel Maillen de beste zaak. Ze werden tweede voor Niels Reynvoet en Willem Verbeke, de beste streekrijders. 

De eerste nationale editie van de Aarova Rally was een voltreffer met 75 BRC-deelnemers en 31 starters in het Criterium. Door het wisselvallige weer was het sportief ook een enorme uitdaging voor de deelnemers, zeker na een verplichte pauze van 7 maanden in het kampioenschap. 

In de openingsfase werden een aantal tenoren verrast door de delicate weersomstandigheden. Te beginnen met Grégoire Munster, die zich op de eerste proef liet verrassen op de gladde kasseien. Guillaume de Mevius werd geveld door een defecte waterpomp op zijn Citroën. Pieter Tsjoen ging over de kop met zijn Skoda, Jean-Baptiste Broekaert schoof van de baan, net als de Brit Meiron Evans, Tim Van Parijs brak de achterbrug van zijn Porsche en Junior Gilles Pyck schoof ook in het decor. De Nederlanders Gert-Jan Kobus (van de baan) en Jim van den Heuvel (over de kop) gingen eveneens in de eerste helft van de wedstrijd al van de baan.

Vooraan nam Craig Breen meteen de leiding in handen, maar toen de ruitenwissers het even lieten afweten op de Hyundai, nam Niels Reynvoet even het commando over. De Skoda-rijder uit Zingem hield even stand, maar toen de Hyundai hersteld was, bleek Craig Breen veel te sterk. De Ier won met  1'24" voorsprong. "Het was zeker een interessante wedstrijd om onze wagen te testen. De omstandigheden geven een goed idee van wat ons te wachten staat in Ieper in november. Het parcours lag er extreem glad en modderig bij. Het was echt niet zo makkelijk om hoge snelheden te ontwikkelen met onze WRC. Het was mijn eerste rally in de i20 Coupé WRC, een wagen die indruk blijft maken," lachte Craig Breen.

Met de juiste bandenkeuze in de namiddag, toen hij voor "full wet" banden opteerde terwijl de concurrentie in een stortbui op "medium wet" banden stond, rukte Adrian Fernémont op naar de tweede plaats, goed voor het maximum van de punten voor het Jobfixers BRC. De titelverdediger komt daarmee ook aan de leiding in de tussenstand. 
"Uiteindelijk doen we een prima zaak, al was het uitermate moeilijk, want er bleef hier verrassend veel water op de baan staan. We moesten voortdurend vechten tegen aquaplaning. We hebben wel aangevallen, maar ik had niet de indruk overdreven risico's te nemen," lachte Fernémont.

Niels Reynvoet kon amper geloven dat hij in dit sterke startveld een derde plaats behaalde, als tweede met een R5. "Op dit parcours was het belangrijk om geen fouten te maken en regelmatige tijden te rijden. We waren vanaf het begin goed mee vooraan, ook al lagen de proeven er ongelofelijk glad bij. Dankzij de 4 snelste tijden in de Monteberg, kwam ik met meer vertrouwen aan de start en dat werd beloond."

Omdat Kris Princen op de allerlaatste proef nog lek reed en op drie wielen het gesloten wagenpark bereikte, ging de vierde plaats naar Bernd Casier, die een sterke comeback maakte met zijn nieuwe Ford Fiesta MKII R5. "Dit had ik niet verwacht na onze sortie tijdens de testsessie deze week. Onze mecaniciens hebben dag en nacht gewerkt om de auto klaar te krijgen. Bijna ging het nog fout, want ik ging op de laatste proef nog even van de baan. We vlogen gelukkig over een slootje en in een veld waar de modder niet te diep was," vertelde Bernd Casier, die er in de South Belgian Rally binnen twee weken opnieuw bij wil zijn. Kris Princen, die op de openingsproef ook al tijd liet liggen door een schuiver in de haarspeld, werd vijfde, voor Sébastien Bedoret. De jonge Skoda-rijder nam de ganse dag geen risico's om zijn Fabia deze keer zonder schade aan de finish te brengen. 

Tweevoudig winnaar Vincent Verschueren had meer van zijn thuisrally verwacht, maar de weersomstandigheden speelden niet in de kaart van zijn VW Polo GTi R5. Verschueren strandde, onder andere na een foutje in Maarkedal, op de 7de plaats, voor Cédric De Cecco, Fred Miclotte en Cédric Cherain, die in de slotfase tijd verloor door een tijdrovende lekke band en een kleine sortie. 

Ook bij de Porsches was het een heuse afvallingsrace, maar Andy Lefevere was de ganse dag duidelijk de snelste. Tim Van Parijs (achterbrug), Patrick Snijers (van de baan) en Gunther Monnens (van de baan) haalden het einde niet.

Bij de jongeren behaalde Charles Munster zijn eerste overwinning, nadat Gilles Pyck van de baan ging. In Historic was Bjorn Syx oppermachtig met zijn BMW M3, voor Dirk Deveux en Paul Lietaer. 
In het RACB Criterium stond er geen maat op BMW-rijder Frederik Vandeloock. 
 

Adrian Fernémont rukt op naar de 2de plaats

Na de kletsnatte voormiddag, leek het deze namiddag op te drogen in de Vlaamse Ardennen. Het zonnetje bleek echter van korte duur en de hemelsluizen gingen opnieuw open. Craig Breen nam logischerwijze de leidersplaats over in de Aarova Rally met zijn oppermachtige Hyundai i20 Coupé WRC. Achter hem is Adrian Fernémont opgerukt naar de tweede plaats, goed voor maximale puntenoogst in het Belgisch rallykampioenschap. Na de problemen met de ruitenwissers, draaide de Hyundai i20 Coupé WRC feilloos. Craig Breen reed meteen 44" weg van de concurrentie, aangevoerd door Adrian Fernémont. De Belgische titelhouder had gekozen voor "full wet" regenbanden, de ideale keuze met forse regen op twee van de drie proeven. "We zijn serieus aan het pushen, maar zonder te grote risico's te nemen. Zo zijn we toch opgerukt naar de tweede plaats, goed voor de "virtuele" overwinning voor het BRC," vertelde Adrian Fernémont, die nipt over Niels Reynvoet wipte. De kampioen gaat met 1"30 voorsprong de slotronde in. 

"Wij stonden op "medium wet" banden, dus ik ben wellicht een beetje te voorzichtig geweest," lachte Niels. "Ik ga het Adrian niet cadeau geven, maar ik ga zeker geen gekke risico's nemen om absoluut tweede te worden. Het zou jammer zijn een sterke wedstrijd nu te verknallen."Na zijn schuiver van deze ochtend is Kris Princen opgerukt naar de vierde plaats op 57"4: "Ik had geopteerd voor "medium wet" banden en we naderden tot op een handvol seconden van Adrian Fernémont, maar twee forse regenbuien hebben ons de nek om gedaan. Het blijft een heel delicate wedstrijd."Bernd Casier staat voorlopig erg knap op de vijfde plaats met zijn Ford Fiesta, voor Sébastien Bedoret op 1'29". "We zijn aan een regelmatige wedstrijd bezig, maar het is moeilijk om het vertrouwen op te bouwen in deze omstandigheden. Wanneer je niet strijdt voor de zege of de titel, neem je automatisch wat minder risico's," vertelde Bedoret. Cédric Cherain moet tevreden zijn met een voorlopige 7de plaats op 1'39". Al is tevreden zijn een groot woord, want de Luikenaar kwam om te winnen. "We hebben wat tijd laten liggen door een klein foutje. Nee, ik ben niet tevreden. Het is niet plezant om in deze omstandigheden te rijden. Door de plassen op de baan en aquaplaning moet je constant op eieren rijden."Vincent Verschueren, 8ste, heeft zijn draai nog altijd niet gevonden in de Volkswagen Polo GTI R5, waarvan twee andere exemplaren (Evans en Broekaert) in het decor eindigden. "De auto was in deze ronde al beter, maar het parcours is zo onvoorspelbaar dat het heel moeilijk is om vertrouwen op te bouwen. Het is heel moeilijk rijden in deze omstandigheden..."Fred Miclotte en Cédric De Cecco sluiten de top 10 af. In Historic blijft Bjorn Syx de toon aangeven met zijn BMW M3. Dirk Deveux is voorbij Paul Lietaer naar de tweede plaats gegaan. Bij de jongeren voert Charles Munster de stand aan voor... RACB-rijder Tom Rensonnet. Bij de Porsches is Andy Lefevere de snelste. Gunther Monnens verloor een minuut door een lekke band in Kruisem. 

Niels Reynvoet leider na KP 4Niels Reynvoet verrassend leider na KP 4
Extreem verraderlijke omstandigheden


 

De 106 deelnemers (75 in het Jobfixers BRC en 31 in het RACB Criterium) die vanochtend van start gingen in de 6de Aarova Rally, zullen deze wedstrijd niet snel vergeten. Regenvlagen maakten het parcours in en rond Oudenaarde bijzonder verraderlijk. Met een verrassende tussenstand als gevolg, want na 4 klassementsproeven heeft streekrijder Niels Reynvoet de leiding in handen, voor Hyundai-fabriekspiloot Craig Breen. 

De voorgaande vijf edities van de Aarova Rally werden telkens bij droog weer verreden en ook tijdens de verkenningen voor de wedstrijd bleef het droog. Parcourskennis bleek dan ook een erg relatief voordeel deze ochtend, want het regende fel in de Vlaamse Ardennen, met enkele vroege opgaves als gevolg. 

Het eerste slachtoffer was Grégoire Munster, die zich liet verrassen vlak voor de finish van de openingsproef. Op de gladde kasseien schoof hij van de baan en zijn Hyundai i20 R5 eindigde in een veld. Zonder hulp van rallyfans kon de wagen niet bevrijd worden, dus "game over" voor de schaduwfavoriet. Tim Van Parijs liet zich eveneens verrassen, met een gebroken achterbrug op zijn Porsche als resultaat. Een proef verder, op de nieuwe klassementsproef van Maarkedal, ging Pieter Tsjoen over de kop. De tweevoudige winnaar werd in een snelle linkse verrast door watergladheid, waardoor zijn Skoda op een talud schoof en op de zijde rolde. En het was nog niet gedaan. Ook Jean-Baptiste Broekaert, Meirion Evans en Patrick Snijers gingen nog van de baan voor het einde van de openingsronde, terwijl Guillaume de Mevius zijn Citroën C3 R5 na een probleem met de waterpomp op de eerste proef, ook aan de kant zette. 

Zelfs topfavoriet "buiten categorie" Craig Breen bleef niet gespaard van problemen. "Nee, tot op dit moment heb ik nog niet veel kunnen testen met de wagen," lachte Breen na de finish van De Bruwaan. "Door de regen zijn de omstandigheden bijzonder verraderlijk. Ik moet voortdurend vechten tegen aquaplaning. Daarbij kwam nog een verkeerde bandenkeuze op de eerste proef en een probleem met defecte ruitenwissers op de laatste twee proeven, zodat we nu op de tweede plaats staan op een tiental seconden."

Niels Reynvoet kan amper geloven wat er gebeurt. Hij heeft de leiding in handen in zijn thuisrally. "Dit had ik zeker niet verwacht, maar ik moet zeggen dat het parcours er ongelofelijk moeilijk bij ligt. Ik heb heel zuiver gereden op "Medium Wet" banden en dat werd blijkbaar beloond. Ik ga gewoon rustig blijven nu," lachte Niels Reynvoet. 

Adrian Fernémont staat op de derde plaats op 14"5: "Wat een ongelofelijk moeilijke proef, die laatste. Op een strook waar we normaal makkelijk aan 180 km/h rijden, durfde ik niet boven de 120 km/h te gaan.  En dan nog schoof de wagen alle kanten op door watergladheid. Nooit meegemaakt. We proberen gewoon te overleven," vertelde Fernémont. 

Cédric Cherain, deze keer aan de start met een Citroën C3 R5, staat voorlopig 4de, op 19"41. Twee seconden voor Bernd Casier,  die een opgemerkte comeback maakt. "Ik wil in de eerste plaats mijn mecaniciens bedanken. Zij hebben de ganse nacht gewerkt om de Fiesta klaar te krijgen voor de start, nadat ik tijdens een testsessie van de baan ging. Ik ben daarom ook wat voorzichtiger gestart."

Kris Princen, voorlopig zesde op 22"1, ging op de openingsproef al rond met zijn C3 R5: "Op de traagste situatie van het parcours liet ik me verrassen omdat het gladder was dan gedacht. En in de regen was het gewoon erg lastig rijden. Ik durfde niet, ging niet vooruit, maar het bleek toch goed genoeg om voorlopig 6de te staan," lachte Kris Princen. 

Davy Vanneste, 7de, verloor door een kleine sortie op De Bruwaan 4 plaatsen, maar hij heeft toch een 10-tal seconden voorsprong op Sébastien Bedoret die voorzichtig van start ging na vroege opgaves in Haspengouw en op de Monteberg. Die andere lokale favoriet, Vincent Verschueren, volgt op de 10de plaats op 1'11" met zijn Volkswagen Polo R5 GTi, nadat hij in Maarkedal op dezelfde plaats als Pieter Tsjoen ook even in de fout ging.

Bij de Juniors ging Gilles Pyck met zijn nieuwe Peugeot 208 Rally4 het beste van start. Na KP 4 had hij 5" voorsprong op Charles Munster. Bjorn Syx is autoritair leider in Historic en Andy Lefevere is de snelste Porsche-rijder. Patrick Snijers (van de baan) en Tim Van Parijs (achterbrug stuk) gaven al op.
 

Ceremoniële Start Aarova Rally

Foto's David Mares

TICKETS: nog niet beschikbaar

VVK 12€ / ADD 15€

KINDEREN TOT 12J GRATIS

 

VVK Adressen: 

Slagerij Blockeel: Prins Leopoldstraat 65, 9700 Oudenaarde - T 055 31 15 68 - F 055 30 09 77
Toeristische dienst Oudenaarde: Markt 1, 9700 Oudenaarde - Open op maandag tot en met zondag: 9.30 uur - 17.30 uur
Brandstoffen Deconinck: Station Total Oudenaarde - Deinzestraat 63, 9700 Oudenaarde
Brandstoffen Deconinck: Station Bruwaan - Industriepark De Bruwaan 14B, 9700 Oudenaarde
Brandstoffen Deconinck: Station Meersbloem Leupegem - Meersbloem-Leupegem 46, 9700 Oudenaarde
Brandstoffen Deconinck: Station Westerring - Westerring 6, 9700 Oudenaarde

Contact & Organisatie


SuperStage vzw Korte Torhoutstraat 35, 8900 Ieper, Belgium T +32 (0)57 44 63 57 office@ypresrally.com

Accreditatie form voor de pers-klik hier